HOME CHALET TIARA GRINDELWALD SUMMER WINTER
ABOUT US LOCATION CONTACT
 

De Eiger is net geen vierduizender (3.970 meter hoog), maar geldt wel als de spectaculairste om te beklimmen. Zijn steile noordwand (boven Grindelwald) is een klassieke uitdaging, die bekendstaat als de gevaarlijkste klim van Europa. Op 24 juni 1938 beklom Anderl Heckmair als eerste met Heinrich Harrer, Fritz Kasparek en Ludwig Vörg deze beruchte Eiger Nordwand, die gold als 'een van de laatste problemen in de Alpen'. Over de geschiedenis van de beklimmingen van de beruchte Eiger-noordwand verscheen van eerstbeklimmer Heinrich Harrer het boek 'Die weisse Spinne' (naar de benaming die door de klimmers in de jaren '30 werd gegeven aan een sneeuwveld in de wand). In 1977 beklommen Bas Gresnigt en Ronald Naar als eerste Nederlanders de noordwand. In 2007 wordt het boek over de Eiger 'The Beckoning Silence' verfilmd. Joe Simpson gaat in deze documentaire terug naar de Eiger, en volgt de route die de klimmers in 1938 namen. In 2008 verscheen aan andere film: 'Nordwand'.

Eén van de mooiste maar ook één van de moeilijkste bergen in Berner-Oberland om te beklimmen is de Schreckhorn. De berg is 4.078 meter hoog en is de noordelijkste vierduizender van de Alpen. De berg werd voor het eerst beklommen door Peter en Christian Michel, Leslie Stephen en Ulrich Kaufmann op 16 augustus 1861. Uitgangspunt voor de beklimming van de berg via de normaalroute is de Schreckhornhütte op een hoogte van 2.529 meter.

Al in 1811 werd de Jungfrau (4.158 meter) beklommen. Het was de eerste keer dat een Zwitserse vierduizender beklommen werd. De Jungfrau is de hoogste van een drietal bergen, die meestal in één adem worden genoemd: Eiger, Mönch en Jungfrau. Vanaf 1 augustus 1912 is het Jungfraujoch (3.454 meter), tussen Mönch en Jungfrau, met de trein bereikbaar. De zgn. Jungfraubahn vervoert reizigers vanuit Grindelwald naar Kleine Scheidegg, en dan door de 7 kilometer lange tunnel door de Eiger en Mönch naar het hoogste treinstation van Europa. Vanaf 2001 staat de Jungfrau samen met de zuidelijke aangrenzende gebieden op de UNESCO werelderfgoedlijst.

Tussen de Eiger en Jungfrau ligt de Mönch en is 4.107 meter hoog. De berg kan binnen één dag beklommen worden vanuit het Jungfraujoch (3.454 meter). In 1857 is de Mönch voor het eerst beklommen. Aan de voet van de zuidoostgraat ligt de Mönchsjochhütte op 3.650 meter hoogte. De Mönch wordt ook wel vanuit de Guggihütte beklommen door de spectaculaire ijswand van 150 meter, genaamd 'Nollen'. Ook voor gevorderde bergwandelaars zonder alpine ervaring is het mogelijk naar de onbemande Guggihütte te klimmen, en een avontuurlijke nacht door te maken in deze onbemande en afgelegen hut.

Get Inspired
Schreckhorn
4.078 meter hoog. Eén van de mooiste maar ook één van de moeilijkste bergen in Berner-Oberland. De berg wordt beklommen vanuit Grindelwald via de Schreckhornhütte.
Schreckhorn
Linksonder van de Schreckhorn de Obere Grindelwaldgletscher, die vroeger tot in het dorp Grindelwald uitliep.
Wetterhorn
3.692 meter hoog. Vanuit Grindelwald te beklimmen via de Glecksteinhütte. Beklommen door Winston Churchill.
Eiger
3.970 meter hoog. Zijn steile noordwand staat bekend als de gevaarlijkste klim van Europa. Op 24 juni 1938 werd de Eiger Nordwand voor het eerst beklommen.
Eiger Sunset
Nordwand torent hoog uit boven Grindelwald.
Eiger Rotstock
Uitloper van de Eiger westgraat. De Rotstock kan door ervaren bergwandelaars beklommen worden vanaf Eigergletscher via een Klettersteig, gezekerd door ladders en kabels.
Weisse Spinne
Over de geschiedenis van de beklimmingen van de Eiger Nordwand verscheen van eerstbeklimmer Heinrich Harrer het boek 'Die weisse Spinne' (naar de benaming die in de jaren '30 werd gegeven aan een sneeuwveld in de wand).
Eiger & Monch
Eiger & Monch
Monch
4.107 meter hoog. Hier de noordkant, wordt beklommen vanuit de Guggihütte door de spectaculaire ijswand van 150 meter, genaamd 'Nollen'.
Jungfrau
4.158 meter hoog. Vanaf 2001 staat de Jungfrau samen met de zuidelijke aangrenzende gebieden op de UNESCO werelderfgoedlijst.
Jungfrau
Rechts in beeld een subtop van de Jungfrau, met de uitgesproken sneeuwkam: de Silberhorn.
Mitttag-/Grosshorn
3.897 meter en 3.754 meter hoog. Hoog boven het Lauterbrunnental loopt de bergketen uit van de Jungfrau in de Mittaghorn, Grosshorn en Breithorn.
Dreigestirn
Eiger, Mönch en Jungfrau. Gezien vanuit Beatenberg.